Presentació del projecte de restauració de l’absis de l’església de Sant Climent de Taüll
El Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, conjuntament amb el Bisbat d’Urgell, el Consorci del Patrimoni de la Vall de Boí, i el MNAC, realitzen aquest projecte, que permetrà una nova configuració de l’absis del temple
El projecte preveu la conservació i recuperació de les pintures murals originals, situades darrere la reproducció que s’ha exposat fins ara, així com un innovador projecte de museïtzació que inclou la projecció virtual de les pintures originals
El pressupost total de l’actuació és de 390.000 euros, que aporta íntegrament l’Obra Social “la Caixa” en el marc del programa Romànic Obert que impulsa amb el Departament de Cultura amb l’objectiu de promoure la conservació del patrimoni català
El Departament de Cultura, L’Obra Social “la Caixa”, conjuntament amb el Bisbat d’Urgell, el Consorci del Patrimoni de la Vall de Boí, i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) han presentat avui el projecte per dur a terme una nova configuració de l’absis de l’església romànica de Sant Climent de Taüll (Alta Ribagorça), una de les icones de l’art i l’arquitectura romàniques europees i del patrimoni català. El projecte té com a objectius conservar i restaurar les pintures romàniques originals de l’absis, així com establir un nou projecte de museïtzació de l’espai mitjançant l’ús de noves tecnologies.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el delegat general de “la Caixa” a Lleida, Enric Pujol; l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada; el delegat de Patrimoni del Bisbat d’Urgell i representant del copríncep d’Andorra, Mn Josep M. Mauri; i el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, han participat en l’acte de presentació, que es realitza en el marc del programa Romànic Obert, que impulsen conjuntament el Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa” per a la conservació del patrimoni arquitectònic català.
En el transcurs de l’acte, el conseller Mascarell ha ressaltat la importància del projecte per la cultura catalana: “Aquest estiu començarem a veure realitats que contribuiran a expressar per a tothom el que aquí es pot venir a veure i a gaudir. És un projecte enormement important per al turisme, per a la cultura i també per al desenvolupament de la comarca i de la vida de la seva gent.”
El conseller de Cultura també ha agraït la feina dels tècnics que porten a terme la restauració: “Les solucions tècniques que s’han adoptat a Sant Climent de Taüll estan basades en el coneixement i la capacitat d’experimentar dels tècnics del Departament de Cultura. És aquest coneixement el que garanteix la qualitat de la feina. Gràcies a tots aquests elements, el projecte que avui presentem permetrà engrandir la manera de mostrar el nostre patrimoni.”
El delegat general de “la Caixa” a Lleida, Enric Pujol, ha ressaltat la importància del programa Romànic Obert: “Aquest projecte s’emmarca en el programa que “la Caixa” té amb el Departament de Cultura que permet la rehabilitació del patrimoni romànic de la nostra terra.”
L’alcalde de la Vall de Boí, Joan Peralada, ha destacat que la restauració permetrà la reproducció de l’absis en el seu estat original: “Tindrem la possibilitat de veure Sant Climent de Taüll com si fóssim a l’any 1200.”.
El delegat de Patrimoni del Bisbat d’Urgell , Josep M. Mauri, també ha destacat la importància de la restauració: “Agraeixo per part de la Generalitat la sensibilitat per a la conservació i la rehabilitació de Sant Climent. La reproducció de les pintures és un aspecte molt important per a la mateixa església, perquè l’edifici es va fer com una projecció del camí cap al transcendent.”
El Projecte
La restauració i conservació impulsada pel Departament de Cultura preveu la reconfiguració de l’espai original de l’absis per tal de fer palesa tota la seva complexitat pictòrica. També comportarà l’establiment d’un nou paviment de l’absis per tal de millorar la funcionalitat de l’església.
Concretament, s’instal·larà una reproducció virtual que recrearà les pintures originals de l’absis i de tot el presbiteri, que actualment es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). La recreació és farà mitjançant projecció audiovisual (mapping). Prèviament, es retiraran les imatges de l’absis que s’han exposat fins ara, que són una reproducció de les originals, i es restauraran tots els fragments de pintura original que resten al seu darrere, als murs de l’absis. També s’habilitarà una nova il·luminació que permeti destacar les pintures originals existents a l’església.
Es preveu que els treballs comencin imminentment i que s’allarguin fins al mes de juliol. L’evolució del desenvolupament de la restauració es podrà seguir a través del web www.patrimoni.gencat.cat i es difondrà a Twitter amb l’etiqueta #taüll1123.
El pressupost d’aquesta actuació a l’església de Sant Climent de Taüll és de 390.000 euros, que aporta íntegrament l’Obra Social “la Caixa”. Aquesta dotació per part de l’Obra Social “la Caixa” ha permès dur a terme ja alguns treballs preliminars a l’església, com ara les excavacions arqueològiques necessàries i una primera prospecció de les capes profundes de pintura romànica que es conserven sota la còpia que ara s’ha de retirar. També s’han executat alguns treballs de conservació de l’edifici, com ara a la reparació de la coberta, el drenatge de l’absis i la retirada d’una biga que ha permès descobrir noves restes de les pintures originals.
Deixa un comentari